Bruk av solkrem skal ikke være en hvilepute og bør ikke brukes som en unnskyldning for å være lengre ut i solen.

24.09.2019

Det er ingen tvil om at riktig bruk av solkrem nedsetter risiko for forbrenninger og solskader.  En solforbrenning er en ganske tøff påkjenning for huden. Særlig små barn er utsatte, da deres hud er relativ tynn og fattig på pigmentet melanin som er vår naturlige solfaktor og som beskytter stamcellene i huden (stamcellene er moderceller som produserer nye hudceller). 

Ved en overdose av solenergi blir huden rød, hoven, varm - rett og slett akutt irritert. Arveanlegget (DNA i hudcellene) får seg en knekk. Heldigvis er huden skapt slik at dens egne førstehjelpsystemer forhindrer ytterligere skader i hudcellene. Disse systemer får til og med hudcellene til å fungere normalt igjen.  Hvis man dog strekker strikken for langt ved gang på gang å bli forbrent, vil dette reparasjonsystemet til sist risikere å svikte. Ingen vet når det skjer. Det avhenger av våre gener, hudfarge, livsstil, bosted mm. Det ender med at DNA blir uopprettelig skadet og begynner å rote det til med å gi beskjed om ikke nok feilproduksjon, men også overproduksjon av unormale hudceller. Slik oppstår hudkreft. 

Fotografi 1 av Maciej Serafinowicz, Unsplash, viser to unge kvinner i bikinier liggende på hver deres strandhåndkle på en solrik strand. I bakgrunnen ses himmel og hav. 

Derfor er det nyttig å bruke en solkrem, for denne forhindrer først og fremst forbrenning ved å beskytte mot UVB-stråler. Det er et EU krav om at en solkrem også skal beskytte mot UVA stråler.  Denne form for beskyttelse er ikke så lett å måle på egen hud, da UVA stråler trenger dypere inn i huden og gir ikke samme form for advarsel som UVB-stråler gjør, dvs. rødme og irritasjon. Utbrudd av soleksem (en form for allergisk reaksjon mot sol) har vist seg å ha sammenheng med UVA påvirkning. Myndighetene anbefaler at minst 1/3 del av solfaktorbeskyttelsesfaktor i en solkrem skal være UVA beskyttelse. Men... husk at ingen solkrem beskytter 100% mot solskader! 

Uten en solkrem vil du fort kjenne når du har fått nok sol, når du begynner å bli rød (kunsten er å dekke seg til FØR det oppstår rødme). Det er kroppens naturlige måte å fortelle oss at vi nå har fått nok sol. Samtidig vil produksjonen av melanin - hudens egen solbeskyttelse sette i gang. Melanin vil da legge seg rundt stamcellene som en paraply for å beskytte DNA (arvestoff) mot ødeleggelse. 


Fotografi 2 av Tiko Giorgadze, Unsplash, viser et sommermotiv med en barbeint kvinne kledd i en langermet ternet sommerkjole og en stor hatt. Hun sitter på et fjell og ser på bølger i havet imens solen skinner... 

Om vi i stedet velger å påføre solkrem med jevne mellomrom for å kunne tåle å ligge i solen i timevis risikerer vi også solskader delvis pga at ingen solkremer gir 100% beskyttelse og delvis, fordi solkremen kan i disse tilfeller gi oss en falsk trygghet ved å redusere vår iboende ømfintlighet for solstråler. For å sette det litt på spissen, kan det sammenlignes med å ta en forebyggende smertetablett før en langvarig fysisk anstrengelse og risikere å belaste ledd og muskler, fordi man ikke merker smerten der og da.

En solbeskyttelse bør derfor ikke kun bestå av å påføre solkrem. Klær, solbriller, caps, hatt og parasoll samt siesta og kortere opphold i solen er like viktige - ikke minst av hensyn til helsen og miljøet. Mange UV-filtre er skadelige for vannlevende organismer, selv blant svanemerkede produkter. Tenk på det neste gang du skal ut å ta deg et forfriskende bad i sjøen eller ferskvannet og kroppen din er dekket med en beskyttende solkrem. Forskning viser at solfiltrene opptas i kroppen. Vi vet ikke så mye om langtidskonsekvenser av denne påvirkningen.

Anbefalinger om at man bør påføre en solkrem annen hver time gjennom dagen kan lett tolkes som at man kan oppholde seg i solen hele dagen, hvis man smører seg ofte nok. På den måte kan man lett komme til å nyte solen for lenge - i strid med solvett regler. Ifølge solvett skal du ikke oppholde deg mye i solen. Når du har smurt deg med solkrem og vært i sola i 2 timer bør det kanskje holde for dagen i stedet for å smøre deg engang til. 

Solbeskyttelse går ikke bare på å bruke solkrem, så man ikke føler seg forbrent. Tiltak som klær, solbriller, caps/solhatt, opphold i skyggen, siesta er ting, som er enda viktigere.... Mer om solvett kan du lese her.

Ønsker du å fordype deg i emnet og lære mer om solskader og solindusert hudkreft kan du melde deg på kurs i solskader og hudkreft

Foto by Monika Andersen
Foto by Monika Andersen

Fotografi 3 av Monika Andersen viser solnedgang bak et fjell. Solen reflekterer i vannet. Synlige bølger etter båten... 

Referanser til dette innlegget:

Ghazipura M, et al; Exposure to benzophenone-3 and reproductive toxicity: A systematic review of human and animal studies; Reprod Toxicol. 2017 Oct;7.

Rodríguez-Romero et al; Sunscreens as a New Source of Metals and Nutrients to Coastal Waters; Sci Technol. 2019 Sep 3;53(17):10177-10187

Hanel and Carlberg; Vitamin D and evolution: Pharmacologic implications. Biochem Pharmacol. 2019

Buchanan Lunsford, Natasha et al; Skin cancer knowledge, awareness, beliefs and preventive behaviors among black and hispanic men and women; Prev Med Rep. 2018 Dec.