Silikonstoffer i kosmetikk- begrensninger som trer i kraft per 31. januar 2020

30.01.2020

Økt miljøbevissthet i forhold til silikonforbindelser i kosmetikk, har (endelig) ført til begrensning i bruken av 2 kosmetiske ingredienser: D4, oktametylsyklotetrasiloksan og D5, dekametylsyklopentasiloksan (EU kommisjonen pr 31. januar 2020). 
Begrensningen gjelder foreløpig kun i bruk av kosmetikk som vaskes av., de  såkalte «rinse off» produkter som f.eks. sjampo, balsam og dusjsåper. Disse produktene skal nå inneholde maksimalt 0,1%.
I ingredienslisten, vil du finne stoffene under: cyclomethicone (D4) og cyclopentasiloxane (D5).

Hva er egentlig siloksaner?

Litt kjemi må til!

Siloksaner er forbindelser som er kunstig fremstilt. De kan være kjede-formet eller ha en syklisk form. D4 og D5 hører under det siste. 

Siloksaner er bygd opp av både grunnstoffer silisium (Si) og oksygen (O) atomer. I tillegg er det ulike kjemiske sidegrupper bundet til Silisium-atomene. Det er disse gruppene som bestemmer silikonstoffenes egenskaper.

Det er de sykliske silikon-former som er mest problematiske i forhold til helse og miljø. 


Figur viser strukturformel av cyklomethicone, en syklisk forbindelse. 

Hvorfor brukes silikonstoffer i kosmetikk?

Silikonstoffer er fargeløse, hvite og luktfrie. Dette gjør stoffet populært å bruke i kosmetiske produkter, da de gir en god og fløyelsaktig konsistens. Hvem vil vel ikke ha hud og hår som føles silkemykt?

Typisk hud- og hårprodukter som ofte er basert på siloksaner, er f.eks.:

  • hårpleieoljer
  • bodylotion
  • anti-age
  • ansiktskremer
  • ansiktsmasker

I dagens marked er det mange produsenter som prioriterer å gjøre sine hudpleieprodukter- særlig kremer  «luksuriøse» og behagelige å smøre på. Hva de tilfører i kosmetiske produkter, er kort forklart fulgt av brukernes estetiske krav. 

Fotografi 1 av Ian Dooley, Unsplash, viser en bodylotion som renner ned ad en kvinnehånd på en rosa bakgrunn. 

Hvorfor begrenser myndighetene dette stoffet?

Formålet med begrensningen er å redusere utslipp av stoffene i kloakken og gjøre det mindre skadelig for miljøet. Likevel er disse stoffene fortsatt lovlige i bl.a. kosmetiske produkter, rengjøringsmidler, maling, samt bilpleiemidler. På mattilsynets hjemmeside finner vi følgende forklaring: 

«EUs vitenskapskomite har funnet D4 og D5 trygge i bruk når de smøres på huden. Dette fordi stoffene har lav giftighet for mennesker, samt at opptaket over huden er svært lavt

En viktig del er helt klart opptaket via huden. D4 og D5 har en evne til å fordampe ut i luften. Det er enda uvisst hvilke effekter disse stoffene kan ha på luftveiene og kroppen i øvrig. Men det er likevel verdt å nevne at: selv om diverse hudpleieprodukter ikke har et høyt innhold av D4 og D5, er sjansen for at stoffene kan ha nådd våre bronkier og lunger likevel der.

Hvor farlig er D4 og D5 for fisk, miljø og helse? 

Nå er sommeren endelig på vei! Sol, varme, glede og latter - en fin tid å se frem til. Men i kommende sesong kommer mange til å bruke en del solkrem for å beskytte huden mot farlige UV-stråler. Vi smører oss, bader, smører oss på nytt og bader igjen. Mye av silikonstoffene fra solkremen ender til slutt i vannet. Sansynnlighet for at din sjampo, hårbalsam, ansiktskrem eller bodylotion inneholder silikonstoffer er også ganske stor, med mindre du er veldig bevisst på innholdet.  

Fotografi 2 av Antonio Gabola, Unsplash, viser en kvinneskikkelse bakfra. Hun er iført topp/bh,  en blomstret skjørt og sitter ved vannet og og ser på utsikten...   

D4 og D5 løses ikke opp i vann. De er hydrofobe , eller vannavstøtende. De er også persistente, som betyr at de ikke brytes ned av naturen.

Det er lett å glemme de herlige medboere i den vakre naturen vår: Fuglene, dyrene, fiskene ... Vesener som drikker det "silikonbelagte" vannet, får giftstoffene i seg. Fiskene som lever i det, blir også forgiftet. Dette unner vi virkelig ikke moder jord og alle som lever på denne planeten. Inkludert oss selv ... for hvem er det som normalt sett spiser dyr og fisk? Jo, det er jo oss mennesker. Ringen slutter her... 

Så neste gang du eller kunden din ønsker silkemyk hud eller hår, kan det være lurt å handle bevisst. La oss komme EU-kommisjonen i forkjøpet og slutte å kjøpe og bruke kosmetiske produkter som inneholder silikonforbindelser...  

Det finnes også andre silikonforbindelser... 

Det er verdt å nevne at hormonforstyrrende og kreftfremkallende effekter av siloksaner er blitt påvist i noen forsøk, men avkreftet i andre.  Det er fortsatt uvisst om stoffene har en hormonforstyrrende effekt eller skader arveanlegget på mennesker. Det kan likevel i teorien tenkes at flere sykdommer og lidelser skyldes nettopp D4 og D5 ... bare at vi ikke forbinder symptomene med dette helt enda.

Vær dessuten oppmerksom på at D4 og D5 ikke er de eneste problematiske silikonforbindelsene. Det finnes flere andre typer siloksaner som heller ikke brytes ned og som har effekt på vannlevende organismer og oss mennesker. Disse stoffene er blant annet:

  • Drometrizole trisiloxane (et godkjent UV filter som er tillatt i opptil 15% i produktet)
  • Ethyl trisiloxane
  • Trisiloxane
  • Disiloxane
  • Methicone

Klær, treningstøy, ull og yttertøy er typisk produkter som blir behandlet med nanometer små siloksanpartikler. Dette for å gi tøyet impregnerende egenskaper.

Jeg håper dette innlegget ga inspirasjon og informasjon til å ta vare på helsen og miljøet. Dersom du ønsker å vite mer om dette kan du melde deg på Grunnkurs i kosmetiske ingredienser I og etterfølgende Videregående kurs i kosmetiske ingredienser II


Fotografi 3 av June Admiraal, Unsplash, viser et lille barn som er ikledd en blå jakke og gummistøvler og som går langs veien på en regnfull dag.