Min bakgrunn, erfaring og utdanning

 

Mitt navn er Monika Andersen, og jeg er 48 år gammel. 

Min interesse for hud og hudsykdommer begynte da jeg som tenåring fikk hudsykdommen psoriasis, og deretter bestemte meg for å finne en kur mot denne lidelsen. 

Farmasistudium ved Danmarks Farmaceutiske Høyskole ble derfor en naturlig vei for meg å gå. I 1998 var jeg ferdig utdannet cand. pharm. samtidig som jeg fikk en unik mulighet til å forske på psoriasis. Forskningsarbeidet var vellykket og avsluttet med en vitenskapelig publikasjon.

I 1999 begynte jeg å jobbe på apotek som provisorfarmasøyt og hadde ulike funksjoner blant annet innen kvalitetssikring og informasjon. 

Siden 2001 har jeg i tillegg undervist legemiddelkonsulenter, sykepleiere og apotekpersonell i fag innen legemiddel- og sykdomslære. Jeg har undervist i kosmetisk kjemi, dermatologi og hudpleiefag. I 2003 flyttet min familie og jeg til Norge. 

I 2007 sluttet jeg i en apotekerstilling som jeg hadde hatt siden 2004. Jeg begynte i stedet som farmasøyt-vikar og fikk mulighet til å kun konsentrere meg om kunder som jeg har lært enormt mye av og som min erfaring også er basert på. Samtidig begynte jeg for alvor å fordype meg i kosmetisk kjemi og interessere meg for menneskets psykologi og sammenheng mellom psykisk helse og kroppslige sykdommer.  

For å oppnå mer forståelse for medisinsk laserbehandling, gjennomførte jeg laserkurs i Sverige i regi av Svenska Laser-medisinska Sällskapet og ble sertifisert laserterapeut i 2012. Noen av mine kurs og foredrag har vært holdt i regi av blant annet Skinthal AS, Thorsen Biovital as, Perrigo og Norsk Forening for Dermatologi og Venerologi.

I 2012, etter flere års arbeid, ga jeg ut boken. Din kosmetikk- og hudpleieguide. Dette er en faktabok som avkrefter en del myter om hudpleie og ingredienser i kosmetiske produkter, og som inneholder et register med omtale av 1300 ingredienser. 

Boken blir pr. i dag brukt av flere fagpersoner innen hudpleie, estetisk sykepleie, apotek og dermatologi. Enkelte hudpleieskoler har også boken som en del av sitt pensum.

Jeg har også med jevne mellomrom fungert som en faglig konsulent for enkelte TV-programmer og for en rekke journalister. De fleste saker ligger under Media og Presse.  

 Gjennom årene har jeg erfart at både kosthold og psykisk helse har enormt mye å si for hvordan kroppen- og huden har det. Kropp, sinn og følelser henger mer sammen enn vi er i stand til å forstå. 

Mine mange års erfaring med ultralydskanning av huden har gitt meg saklig- og omfattende informasjon som underbygger hudens samspill med alt fra følelser og personlighet til fordøyelse.  
Jeg har lært at i det i en del tilfeller er det ikke en krem eller en hudpleie-rutine som er løsningen på hudpleieproblemet.... Selv om jeg, ifølge de som kjenner meg, har gode psykologiske evner, følte jeg at jeg manglet verktøyet for å kunne hjelpe mine kunder på mentalt og følelsesmessig plan. 

Takket være min dyktige lærer og mentor fikk jeg gjennomført en TFT utdanning og er i dag også godkjent tankefeltterapeut. TFT er et unikt verktøy som ikke tar noe fysisk plass og som jeg alltid har med meg. Jeg kan hjelpe både meg selv og andre på en effektiv og medmenneskelig måte... 

Pillen eller tabletten mot psoriasis har jeg enda ikke funnet, men jeg fant noe som er mye bedre - min egen oppskrift på hvordan jeg kan holde meg symptomfri ... 

Sammen med en rekke andre forfattere har jeg i over 2 år vært med på å utarbeide nye lærebøker til hudpleiefaget. Jeg har forfattet kapitler som "Kosmetisk kjemi", "Hudtilstander og hudsykdommer" samt en stor del av kapittel om "Huden". Bøkene ble utgitt i mai 2017 av forlaget Vett og Viten.

Min interesse for kjemi og natur har tangert feltet for mykologi (læren om sopper). Sopp er jo mye mer enn mat. Det er en egen art som vi mennesker er dypt avhengige av. Tusenvis av sopparter lever både på oss, inne i oss og rundt oss...  I september 2020 bestod jeg eksamen og er i dag sertifisert soppkontrollør.