Har vi bruk for fuktighetskremer og ansiktskrubb?

14.12.2019

De fleste av oss bruker en eller annen form for daglig fuktpleie i ansiktet. Som oftest er det produkter vi kjøper i en butikk, på et apotek-, parfymeri eller hos en hudpleier. Noen ganske få prosent av mine klienter har fortalt meg at de bruker matoljer eller blandinger av ulike råvarer fremstilt på egen hånd. Det finnes også de som ikke smører seg i det hele tatt.
Undrer du deg over, hvorfor noen er avhengig av å bruke fuktighetskremer hver eneste dag, imens andre klarer seg helt uten? Forklaringen på det får du i det følgende ... 

Huden er skapt til å kunne klare seg uten fuktighetskremer 

Naturen har nemlig valgt å berike oss med en medfødt «Beauty Box». Noe jeg vil kalle for et uhyre intelligent selv-smøring- og selvfornyende system. Det burde i utgangspunktet være nok for å få oss «helskinnet» igjennom livet. Hos de fleste vil huden etterhvert som årene går,  bli selvfølgelig preget av soleksponering og andre miljøpåkjenninger. Dette er en naturlig del av livet, for vi kan jo ikke klare oss uten solens stråler. 

De døde hudceller er våre livsviktige fuktighetsboostere 

Overhuden, eller epidermis fornyer seg hver måned: Nye levende hudceller "fødes" i dens nederste lag. Etterhvert forskyver de seg oppad og begynner å skifte form og modnes. Det betyr blant annet at cellekjernen går i oppløsning. Når de til slutt har nådd opp til hudens overflate, er de blitt til «døde» kjerneløse hornceller. Det er med stor sannsynlighet de færreste av oss som daglig tenker på at det døde hornlaget er så livsviktig... Med sine flate, skiffer-lignende hornceller sammenblandet med et hav av bakterier og andre mikroorganismer og belagt av fettstoffer fra talgkjertlene og nedbrytningsrestene, utgjør dette laget et robust beskyttelseskjold, som holder oss friske og velfungerende på innsiden. Det heter til og med en hudbarriere og er en viktig del av immunsystemet vårt. Dens oppgave er blant annet å holde på fuktigheten og forhindre at kroppen blir dehydrert. Du kan forestille deg de døde hudceller som små svamper. De holder på vann og som gjør at huden til enhver tid holdes fuktig og myk og glatt .... med mindre den blir utfordret for eksempel med for mye stell....

Fotografi 1 av Artem Makarov, Unsplash, viser 2 oransje rengjøringssvamper. Hornceller ligner litt på slike svamper i deres måte å opphope vann på.     

Vi må ikke skrubbe oss ihjel 

Peeling, skrubb, eksfoliering - kjært barn har mange navn. Både som forbruker og som en sporadisk magasin-leser blir jeg i skjønnhetsartikler ofte oppfordret til å skrubbe huden gjennomsnittlig hele to ganger i uka! Er det egentlig nødvendig? For deg som ikke har spesielle utfordringer med huden er mitt klare svar NEI.  Det er langt fra alle som har bruk for å fjerne deler av overhuden hver 3-4. dag. Det finnes hudtilstander, hvor peeling er en nyttig verktøy. Dette er imidlertid et annet tema. Utfordringen ligger i at en del skrubber huden 2 ganger daglig, fordi de er blitt påvirket av reklamer og hørt eller lest at peeling virker  forebyggende og foryngende etc. Min erfaring viser at de som gjør det, vil ofte få en bedre hud, når de reduserer disse rutiner. Hvor ofte huden skal eksfolieres og om den i det hele tatt skal eksfolieres er individuelt. Bruksanvisninger som forteller hvor ofte de ulike ansiktspeelinger skal brukes, bør ikke følges slavisk men tilpasses brukerens behov og hudens tilstand, uansett hvor mild og skånsom produktet utgir seg for å være. 

Når vi skrubber, fjerner vi en del av våre fuktighetsdepoter - hornceller, og tvinger samtidig huden til å reparere seg fortere. Men.... det tar (som nevnt før), omtrent 30 dager for oss mennesker å skifte overhuden. Peeler vi for ofte, vil fysiologien ikke kunne følge med. Huden blir da tørr og irritert. Vi kan bli avhengige av å tilføre ekstra fuktighet.   

Glem ikke at en ansiktsmassasje i seg selv virker også foryngende og stimulerende ikke bare for huden i ansiktet, men for helsen generelt. Ansiktet inneholder tusenvis av små nerver og reseptorer som danner et enorm og fortsatt ikke kartlagt kommunikasjonsnettverk med kropp og psyke. En ansikts behandling hos en hudpleier er derfor mye mer enn "bare" en hudpleiebehandling. Den er helsebringende for både sjel og kropp.  

Husk også at vask med en fuktig ansiktsklut vil også kunne fjerne de løse hudceller på en enkel og grei måte. Før i tiden var det mye mer vanlig at man brukte klut og vann til å vaske seg på kvelden. Enkelt og greit var det... Og det kan forresten også være en forklaring på hvorfor alle de mormødte, farmødre og bestemødre, som jeg så ofte har hørt kundehistorier om at de aldri hadde brukt en krem, ikke visste hva en peeling var og som allikevel hadde en myk og fuktighetsmettet hud i ansiktet..... Du kjenner kanskje også en  ... ? 

Ønsker du å bevare en god hudbarriere og unngå irritasjon, bør du tilpasse bruken av eksfolierende produkter etter hva du selv føler er riktig for deg

Fotografi 2 av Cristian Newman, Unsplash, viser en eldre smilende kvinne som uttrykker glede med hele sitt ansikt. Huden hennes har rynker og bærer preg av solpåvirkning, men den er ikke tørr :-). 

Har du også opplevd at noen fuktighetskremer kan gjøre huden din tørrere?  

Man skulle ikke tro at slike kremer finnes, men det gjør de. Jeg har selv opplevd det på min egen hud og notert meg at det er ganske mange som har samme erfaring. Foreløpig har jeg to forklaringer på denne paradoksale virkningen - altså en uttørkende effekt av en  fuktighetskrem. De er basert på sammensetningen av ingrediensene i produktet.  Den ene forklaringen er kremer med ingredienser som fungerer som fuktighetsoppsamlere, uten at produsenten har klart å tilpasse stoffer som kan forbedre hudbarrieren. Disse kremer reduserer følelsen av tørrhet og og "fungerer" så lenge kremen er på huden, men når denne forsvinner, forsvinner fuktigheten med. En annen forklaring er kremer som er ment å virke beskyttende og som har høy fettinnhold - noe som har til formål å skape en kunstig hudbarriere. Kremene holder seg lenge på huden og sperrer fuktigheten mellom seg og hudoverflaten. Dette venner huden seg til og på lang sikt blir den lat og mister evnen til selv å holde på fuktigheten.     

Jeg kunne tenke meg å få en prat med Kleopatra om hennes hudpleierutiner ...

Helt siden Egypternes tid kan vi vise til at huden fortere blir preget av aldring, om den overeksponeres for faktorer som:

  • UV stråling
  • Tørr luft
  • Andre ugunstige klimaforhold

Hvis vi sammenlikner vår moderne livsstil med tidligere sivilisasjoner, har vi ikke færre utfordringer med huden: Egypterne for eksempel kjente godt til det. Klimaet var for dem en stor utfordring. Allerede på denne tiden var de flittige brukere av oljer og andre kjemiske forbindelser utvunnet av både planter og dyr. Alt det for å holde huden fuktig og myk. De var kjent for deres hudpleieritualer. Sårpleie og balsamering var de også gode på. Tenk på, hvor mye vitenskap innen medisin og skjønnhet i virkeligheten er eldgammel. Det er fortsatt masse kunnskap som venter på å bli oppdaget ....  

Fotografi 3 av Spencer Davis, Unsplash, viser et utsnitt av egyptisk landskap med Khafrepyramiden i bakgrunnen. En skikkelse kledt i bukser, langermet genser og et hodeplagg for å beskytte seg mot solen, går bort i retningen av pyramiden. 

Jeg bruker fuktighetskrem... bare ikke hver eneste dag 

Det er ikke fordi huden min blir tørr, jeg bruker fuktighetskrem OG serum.  Det er mer for å beskytte meg mot påvirkninger fra sol og tørr luft samt forurensning. På fridager, når det er overskyet og jeg ikke skal være så mye ute, er jeg kremfri.  

Når huden pleies med gode fettilførende og fukttilførende ingredienser- vitaminer og antioksidanter, vil den holde seg bedre enn om man ikke brukte noe. Det er ingen tvil om at riktig bruk av tilpassede fuktighetskremer forbedrer hudens tilstand.  Husk dog at en krem gjør bare en liten del av jobben ...   

Fuktighetspleie er en naturlig og ytterst viktig del av behandlingen av ulike hudtilstander og sykdommer. Det er imidlertid et annet emne, som jeg har tenkt meg å skrive om senere.  


Fotografi 4 av Spencer Davis, Unsplash viser en ung smilende ung mann med skjegg og med tatoveringer på overkroppen. Han sitter og mediterer med lukkede øyne og hendene samlet foran brystet. 

Prøv med en god krem på utsiden og gode følelser på innsiden - det fungerer! 

Jeg kan vel komme til konklusjonen om at det ikke er tvil om viktigheten å smøre og fornye huden. Tilfør derfor huden med riktig fukt og fettstoffer (pluss vitaminer og antioksidanter), men skrubb med måte!

...Og husk: det ikke hjelper å bruke en krem alene uten å ta hensyn til både kropp og sinn! Huden er et dynamisk organ. Den kommuniserer med vårt indre (tanker, følelser, organer), samt ytre påvirkninger og omgivelser. Vår følsomhet ovenfor disse påkjenningene er individuell. Livsvilkår og livsinnstilling har her en stor betydning. Ja, du leste riktig - livsinnstilling. Positiv livsinnstilling har vist seg å gi et bedre immunsystem og dermed en bedre hud. 

Jeg vil nå be deg om å skrolle opp og se fotografi 1, av den eldre dame med blidt smil.... Jeg håper, at jeg rekker å bli så gammel ... 

Følg med for flere spennende blogginnlegg og kom gjerne med en tilbakemelding om hva du ønsker å vite mer om.

-Namaste 

Ønsker du å fordype deg i emnet og lære mer om huden, kan du kan du melde deg på dermatologikurs i tørr hud og tørre hudtilstander. 


Fotografi 5 av Damiano Baschiera, Unsplash, viser et vintermotiv med en ung langhåret kvinne kledd i sort jakke og lue som står med lukkede øyne og puster på snø som hun hun holder i hendene foran seg. 

Referanser: 

Gallo et al; Epithelial antimicrobial defence of the skin and intestine; Nt. Rev. Immunol; 12(7):503-516

Grica et al; The skin microbiome; Nat Rev Microbiol, 2011:9(4), 244-253

Yoshida-Amano et al; Dry skin conditions are related to the recovery rate of skin temperature after cold stress rather than to blood flow

Fowler, J; Understanding the Role of Natural Moisturizing Factor in Skin Hydration; Practical Dermatology, July 2012

Puizina-Ivic, N; Skin aging; Acta Dermatoven PA Vol 17, 2008, No 2