Vil du gjøre microneedling hjemme? - da bør du lese dette.... 

26.05.2020

På grunn av pandemi-tiltakene har det ikke vært mulig å foreta noen former for hudbehandlinger i hudpleiesalonger og laserklinikker de siste par månedene. Dette har resultert i at flere har begynt å eksperimentere med egen hjemmebehandling av huden.  

Photo by Monika Andersen
Photo by Monika Andersen

Fotografi 1 av Monika Andersen. En dermaroller til hjemmebehandling (nålelengde 2 mm). Illustrasjonsfoto.

For en stund siden skrev jeg et innlegg på Derma-kurs facebook gruppen. Jeg har valgt å publisere det igjen nå, ettersom temaet er høyaktuelt: 

Hva er microneedling

Microneedling er en metode som går ut på å perforere hudens ytterste lag med nåler av ulik tykkelse og lengde. Med andre ord er microneedling en måte å påføre huden en kontrollert skade. Når huden blir skadet, vil den automatisk sette i gang reparasjons- og fornyelsesprosesser. Stoffer som bl.a. kollagen og vekstfaktorer øker sin produksjon. Microneedling berører hovedsakelig kun overhudens lag. Dette gjør behandlingen trygg i forhold til bivirkningsprofil. I noen tilfeller brukes microneedling til å transportere aktive ingredienser inn i huden. Selv om de fleste hudreaksjoner er forbigående og milde, er det rapportert flere tilfeller hvor klienter har utviklet postinflammatorisk hyperpigmentering (pigmenter som oppstår etter en betennelse i huden), utvikling av granulomer, samt systemiske overfølsomhetsreaksjoner.

Microneedling er i dag vurdert som et godt og billig alternativ til laser- og andre behandlinger. Etter hvert finnes det flere publikasjoner om metodens gode effekter på blant annet:

- reduksjon av rynker

- reduksjon av arr

- pigmentforstyrrelser som melasma

- forminskelse av synlige porer

- forbedring av symptomer på ulike hudsykdommer

Forutsetningen for positive resultater med minst mulig bivirkninger, er at det utføres av personell som har kompetanse på dette området og som er utdannet innen hud og helse, som bl.a. helsepersonell og hudpleiere. 

Om "profesjonell hjemmebehandling" med microneedling

«Flere og flere salgssteder innen detaljhandel (inkludert enkelte hudpleie- og laserklinikker), tilbyr ulike remedier til "Profesjonell hjemmebehandling", blant annet i form av derma-rollere m.m. som skal ha foryngende effekt. Fordeler som blir fremhevet er først og fremst besparelse av tid og penger, sammenlignet med å oppsøke en profesjonell behandler. Men det de fleste brukere ikke tenker på, er at konsekvensene ved slike behandlinger kan være ganske alvorlige, tidkrevende og i tillegg kostbare. Det er ikke nok å lese seg "klok" på internett og følge YouTube videoer. For å utføre slike behandlinger krever fagkompetanse som hudpleiere og fagpersoner innen hud har oppnådd gjennom sine respektive utdanninger og kursinger.

Nøkkelord er hygiene og tilnærmet sterile omgivelser. I det øyeblikket man perforerer (stikker igjennom), huden, vil det oppstå risiko for infeksjoner. Det finnes utallige mikroorganismer på huden, klærne og rundt oss. Alt som kommer i kontakt med det behandlede området utgjør derfor en risiko for at det oppstår smitte og betennelse med arr til følge. Når man tenker på at de fleste microneedling-hjemmebrukere perforerer sin hud hjemme på badet, hvor risiko for smitte fra fuktig varm luft, håndklær, kloakk mm er ganske stor, vil man nok foretrekke et rent lokale og en behandler som overholder strenge hygieneregler, for ikke å snakke om bruk av hansker. Resultatet ved selvbehandling kan ikke sammenlignes med en profesjonelt utført behandling. Når man behandler seg selv, vil det kunne oppstå mikroskader i huden. Selv små bruksfeil vil kunne forårsake riper og uopprettelige skader.

Kvaliteten på produktet har også stor betydning. Nålenes kvalitet, størrelse, lengde, tetthet, holdbarhet og sammensetning (innhold av nikkel) - det er mange faktorer å ta hensyn til. En vanlig forbruker (inkl. meg selv), har ikke sjans til å vurdere dette ut ifra pris, omtale og bruksveiledning. Noen bruker verktøyet flere ganger enn anbefalt (for å spare penger), og forårsaker varige skader i huden, som kan føre til at den senere for eksempel reagerer på UV-stråler ved å danne ujevn pigmentering.

Profesjonell hjemmebehandling er et selvmotsigende og villedende begrep. Om jeg kjøper meg en profesjonell frisørsaks, går hjem og klipper meg selv på badet, vil det neppe føre til et bra resultat. Jeg tviler også på at de fleste frisører (selv om de er profesjonelle), heller ikke gjør dette. De benytter seg av hverandres kompetanse. ..for ikke å nevne tannleger 😊

En autentisk skrekkhistorie om hvordan man kan ødelegge sin hud 

For noen dager siden besøkte jeg en dyktig hudterapeut som spesialiserer seg i microneedling og microblading. Hun var min elev for mange år siden, og nå er hun selv hudpleielærer og i tillegg driver sin egen salong. Kort sagt har hun en super kombinasjon av både teoretisk erfaring, og praksis.. Hun tok seg tid til meg denne dagen og vi hadde en god, lang, faglig prat - noe av det beste jeg vet ... Hun delte sine erfaringer og observasjoner fra sitt liv som hudpleier. Det synes jeg var veldig spennende, spesielt ettersom det også understøttet det jeg skrev om på FB-gruppen den gangen ... Jeg tror flere vil kjenne seg igjen i denne historien enten som terapeuter eller som klienter. Her kommer den:

Fotografi 2 av Icons8 Team, Unsplash. Bildet forestiller en profil av en kvinne. Kvinnen har langt stripet hår og er iført et hvit badehåndkle. Hun kikker ned og ser betenkelig ut. Hun støtter sin hake med sin venstre arm (bortest).  

En moden kvinne på 40+ oppsøkte sin hudterapeut fordi hun ønsket å få en ansiktsbehandling, gjerne i form av microneedling. Hun fortalte at ansiktet hennes er blitt så sårbart i det siste. Hver gang etter hun hadde renset ansiktet, blusset huden opp og rødmen holdt seg i lang tid. I tillegg er hun begynt å reagere på hudpleieprodukter som hun ellers ikke har reagert på før.

Etter at hudpleieren hadde sett på henne og foretatt en hudanalyse, konstaterte hun at klientens hud så overbehandlet ut («så ut som om den hadde fått juling»). Under forstørrelsesglasset var det mange synlige arr og røde punkter til stede. Det kom frem at kvinnen hadde, for en stund siden, kjøpt en dermaroller på nettet (på en kjent og populær nettbutikk). Grunnen til dette var at 2 av hennes venninner også hadde brukt en slik dermaroller og fortalt at de synes de hadde fått så fine resultater ....

For å få mest valuta for pengene gikk hun "all-in" og fulgte bruksanvisningen slavisk ved å bruke rullen annen hver dag (!). Dette skulle gjøres i 3 måneder (!). Hun hoppet over noen dager, fordi huden var i ferd med å bli sår. Det gjorde vondt ... Ettersom huden ble såpass tørr og irritert, brukte hun serumet som fulgte med og skulle brukes i behandlingen, for å dempe bivirkningene..

Fotografi 3 av Yaniv Knobel, Unsplash. Bildet forestiller en grønn kaktus på nær hold så man tydelig ser nålene, som stikker ut. 

Det endte med at kvinnen fikk beskjed av terapeuten om å «kaste» verktøyet og bygge opp huden igjen ved å pleie den skånsomt med milde renseprodukter på kvelden, samt reparerende og beskyttende dag- og nattkremer. En eventuell profesjonell hudforbedrende behandling måtte vente til det hadde gått minst et halvt år, inntil fullstendig balanse oppnås ...

Kontrollert skade kommer lett ut av kontroll ....

Risiko for infeksjon er ikke det eneste som oppstår. Når man skader huden på denne måten, kan det oppstå blivende arr ... noe som brukeren i utgangspunktet ikke hadde regnet med.

Og hva hvis det plutselig oppstår en reaksjon i huden? Det å lese symptomene og vurdere hva som skal gjøres er veldig viktig. Hudterapeuter som utfører microneedling er opplært i hvordan å håndtere slike reaksjoner.

Brukere går ofte for hardt til verks - jo hardere jo bedre- tenker de. Dette er stemmer ikke her. Blødninger er tegn på at man har nådd kapillærene, og risiko for infeksjon stiger, fordi hudbarrieren er brutt. Dessuten er blødninger ofte tegn på overbehandling. 

Det er hull i hodet å lage hull i huden hjemme...

Et microneedling-verktøy bør ikke anvendes uten kompetanse. Det holder ikke med produktkunnskap, f.eks. en brosjyre/bruksanvisning eller et lynkurs i microneedling. Teknikken er selvfølgelig viktig, men det er langt ifra nok til å kunne oppnå ønsket resultat. Husk f.eks. at det er forskjell på en rull og på en penn. Måten å håndtere dem på er derfor også vidt forskjellig. Lengden, tettheten og tykkelsen på nålene er heller ikke likegyldig. For å oppnå best resultat, må man ta hensyn til alle disse parameterne. Andre forhold som er viktige å ta hensyn til er f.eks. eventuelle underliggende sykdommer, medisinbruk, hudens tilstand, tykkelse og årstid.

Det aller viktigste er en produktnøytral kunnskap om huden, hudens funksjoner, og hvordan ulike inngrep (som microneedling) påvirker den. Denne kunnskapen kan man ikke google seg frem til på et par timer. En hudpleieutdanning er en bedre løsning.

Jeg vil derfor advare mot å utføre microneedling og lignende inngrep i huden på egen hånd.

Mitt råd: Overlat behandlinger som resulterer i perforering av huden til profesjonelle. De har den kompetansen som skal til for at resultatet blir best mulig.

Supert om dere skriver/kommenterer om egne erfaringer og meninger.