Foto: Morten Rakke

Forbruk av både kosmetikk, kosttilskudd og legemidler har økt betraktelig de siste årene. Stadig flere mennesker utvikler allergier, eksem, hormonell akne og andre mer eller mindre alvorlige hudlidelser. Det er ingen tvil om at disse tilstandene er livsstilsrelaterte.

Huden er et speil på hva som foregår inni kroppen. Derfor er det viktig å bli mer bevisst på hvordan mat, kosttilskudd, legemidler, stress og kosmetikk påvirker helsen vår, og også hudhelsen.

Siden 2015 har jeg holdt kurs for å øke kompetansen om hud, hudsykdommer og ingredienser i kosmetikk blant helsepersonell, hudterapeuter og andre med interesse for hud. Jeg tilbyr også konsulenttjenester og rådgivning om kosmetikk og legemidler.

Noen av mine kurs har vært holdt i regi av blant annet Skinthal AS, Thorsen biovital as og Norsk forening for dermatologi og venerologi.

Jeg er dansk, men har bodd i Norge siden 2003. Min interesse for hud og hudsykdommer skyldes at jeg som tenåring fikk hudsykdommen psoriasis, og jeg bestemte meg da for at jeg ville finne en kur mot denne lidelsen.

Farmasistudium ved Danmarks Farmaceutiske høyskole ble derfor en naturlig vei for meg å gå. I 1998 var jeg ferdig utdannet cand. pharm. Samtidig fikk jeg en unik mulighet til å forske på psoriasis. Forskningsarbeidet ble vellykket og avsluttet med en vitenskapelig publikasjon.

I 1999 begynte jeg å jobbe på apotek. Siden 2001 har jeg i tillegg undervist legemiddelkonsulenter, sykepleiere og apotekpersonell i fag innen legemiddel- og sykdomslære. De siste år har jeg undervist hudpleieelever og sykepleiere i kosmetisk kjemi og andre hudpleierelaterte fag.

I 2012 gav jeg ut; Din kosmetikk- og hudpleieguide – en faktabok som avliver en del myter om hudpleie og ingredienser i kosmetiske produkter, og som inneholder et register med omtale av 1300 ingredienser.

Boken blir pr. i dag brukt av mange fagpersoner innen hudpleie, estetisk sykepleie, apotek og dermatologi. Enkelte hudpleieskoler har også boken som en del av pensumet.

Sammen med en rekke andre forfattere har jeg også vært med på å utarbeide nye lærebøker til hudpleiefaget. Bøkene ble utgitt i mai 2017 av forlaget Vett og Viten.