Kan fuktighetskremer og ansiktsskrubb  holde huden myk og glatt?

14.12.2019

Det er det delte meninger om...

De fleste av oss bruker en eller annen form for fuktighetspleie i ansiktet og/eller på kroppen til daglig. I de allerfleste tilfeller er det kosmetiske produkter. Enkelte bruker matoljer eller selvfremstilte blandinger av ulike råvarer. Det finnes også mennesker som ikke bruker noe på sin hud.

Naturen har valgt å berike oss med en medfødt «beauty box» - et uhyre intelligent selvsmørings- og selvfornyelsessystem som i utgangspunktet burde være nok for å få oss «helskinnet», igjennom livet, selv om huden etterhvert som årene går, vil bære tydeligere preg av soleksponering og andre miljøpåkjenninger. 

(Fotografi 1 tatt av Cristian Newman, Unsplash, viser en eldre smilende kvinne som uttrykker glede med hele sitt ansikt. Huden hennes har rynker og bærer preg av solpåvirkning.)

Ønsker man å beskytte seg mot miljøfaktorer som fremmer aldring er det derimot fornuftig å smøre seg ...

Erfaringen, helt siden Egypternes tid, viser at huden blir fortere preget av aldring om den overeksponeres for eksterne faktorer som UV stråling, tørr luft eller andre ugunstige klimaforhold. Egypterne kjente godt til solas virkninger og var flittige og flinke brukere av oljer og andre kjemiske forbindelser utvunnet av planter og dyr. De var kjent for deres ritualer rundt hudpleie, sårpleie og balsamering.

(Fotografi 2, tatt av Spencer Davis, Unsplash, viser et utsnitt av egyptisk landskap med Keops pyramide i bakgrunnen. En kvinnelig skikkelse kledt i bukser, langermet genser og et hodeplagg for å beskytte seg mot solen, går bort i retningen av pyramiden.)

Vår moderne livsstil, i sammenligning med tidligere sivilisasjoner,  byr oss ikke på noen færre utfordringer med huden. Det er i dag et allmennviten, at kosthold og psykisk helse har en stor betydning for hvor fort aldringen (også den i huden), skjer.

Huden er et dynamisk organ som ustanselig kommuniserer med vårt indre (tanker, følelser, indre organer), samt ytre påvirkninger og omgivelser.

Vår følsomhet ovenfor disse påkjenningene er individuell. Livsvilkår og livsinnstilling har her en stor betydning. Ja, du leste riktig - livsinnstilling. Positiv livsinnstilling har vist seg å gi et bedre immunsystem og dermed en bedre hud, men la oss gå tilbake til huden og fuktighetskremer.. 
 
Fotografi 3 tatt av Spencer Davis, Unsplash viser en smilende mann med tatoveringer på overkroppen. Han sitter og smiler og mediterer med lukkede øyne og hendene samlet foran brystet. 

Det finnes knapt noen av oss som ikke har opplevd å ha tørr hud minst en gang i løpet av livet. Årsakene til en tørr hud kan være mange. Blant de hyppigste kan nevnes:

- Årstid (kald og tørr luft)

- Arbeidsvilkår (air-condition)

- Feilsammensatt kost, som fører til mangeltilstander

- Psykisk helse (stress, angst m.fl. kan gjøre huden mer påvirkelig)

- Kontakt med ulike kjemikaljer (kosmetikk, rengjøringsmidler ol)

- Overdreven vasking

Når huden blir tørr, betyr det at immunsystemet blir utfordret.

Når overhudens celler fornyer seg er det ingenting som går til spille. Nye levende hudceller dannes nederst i det øvre laget (epidermis). Etter hvert forskyver de seg opp og «modnes». Deres cellekjerne går i oppløsning og når de når hudens overflate er de blitt til «døde» hudcellene. Og her kommer det interessante, som vi til daglig ikke tenker så mye over - at de døde hudceller er livsviktige! Sammen med et hav av bakterier og andre mikroorganismer og med fett fra talgkjertlene danner de et fantastisk robust beskyttelsesskjold, som holder oss friske og velfungerende. Det heter hudbarriere og er en stor og viktig del av vårt immunsystem. I media inkludert magasiner, blir vi gang på gang gjort oppmerksom på hvor viktig det er å skrubbe huden 2 ganger i uka. Men ... det er langt fra alle som har bruk for å skrubbe ansiktshuden så ofte. Det er igjen individuelt- avhengig av hudens tilstand. Ved å massere huden stimulerer vi den til fornyelse. Når vi bruker en ansiktspeeling/ ansiktsskrubb, stimulerer vi også huden. Det er positivt. Pass dog på å ikke overstimulere huden og fjerne for mange av de livsviktige døde hudcellene, for da vil du få problemer med å opprettholde en god hudbarriere på lang sikt.

På vinteren er det ekstra viktig å beskytte huden ved å påføre rikere kremer med relativ høyre innhold av fettstoffer frem for lette, vannholdige lotioner.

Når huden pleies med fetttilførende og fukttilførende ingredienser- vitaminer og antioksidanter, vil den holde seg bedre enn om man ikke brukte noe. Husk dog at det ikke hjelper å bruke en krem alene uten å ta hensyn til sin kropp og sinn.

Ønsker du å fordype deg i emnet og lære mer tørr hud og tørre hudtilstander kan du melde deg på kurs i tørr hud og tørre hudtilstander.