Er det nødvendig å bruke fuktighetskremer og ansiktskrubb?

14.12.2019

Det er det delte meninger om...

De fleste av oss bruker en eller annen form for fuktighetspleie i ansiktet og/eller på kroppen til daglig - oftest et kosmetisk produkt som er tilgjengelig på markedet. Enkelte bruker matoljer eller blandinger av ulike råvarer fremstilt på egen hånd. Det finnes også mennesker som ikke bruker noen form for hudpleie.

Naturen har valgt å berike oss med en medfødt «Beauty Box» - et uhyre intelligent selv-smøring- og selvfornyelsesystem, som i utgangspunktet burde være nok for å få oss «helskinnet», igjennom livet, selv om huden etterhvert som årene går, vil sannsynligvis komme til å være preget av soleksponering og andre miljøpåkjenninger.  

Når overhudens celler fornyer seg er det ingenting som blir kastet bort: Nye levende hudceller dannes nederst i det øvre laget (epidermis). Etter hvert forskyver de seg opp og «modnes». Deres cellekjerne går etterhvert i oppløsning, og når de når opp til hudens overflate, er de blitt til «døde» hudceller. Det interessante her er at vi til daglig ikke tenker så mye over at det døde hudcellelaget - hornlaget er faktisk livsviktig for oss! Sammen med et hav av bakterier og andre mikroorganismer dyppet i olje fra talgkjertlene danner de et fantastisk robust beskyttelseskjold, som holder oss friske og velfungerende. Det heter hudbarriere og er en stor og viktig del av vårt immunsystem. 

I media inkludert magasiner, blir vi gang på gang gjort oppmerksom på hvor viktig det er å skrubbe huden 2 ganger i uka, men... Det er langt fra alle som har bruk for å skrubbe ansiktshuden så ofte. Det er igjen individuelt- avhengig av hudens tilstand. Ved å massere huden stimulerer vi den til fornyelse. Når vi bruker en ansiktspeeling / ansiktskrubb, stimulerer vi også huden til fornyelse dels pga selve stimulering av vevet og dels ved å fjerne deler av hornlaget. Vær dog forsiktig og unngå å fjerne og irritere huden for mye, for da vil du få problemer med å opprettholde en god hudbarriere på lang sikt.

Fotografi 1 av Cristian Newman, Unsplash, viser en eldre smilende kvinne som uttrykker glede med hele sitt ansikt. Huden hennes har rynker og bærer preg av solpåvirkning. 

Erfaringen, helt siden Egypternes tid, viser at huden blir fortere preget av aldring om den overeksponeres for eksterne faktorer som UV stråling, tørr luft eller andre ugunstige klimaforhold. Egypterne kjente godt til solas virkninger og var flittige og flinke brukere av oljer og andre kjemiske forbindelser utvunnet av planter og dyr. De var kjent for deres kunnskap og ritualer rundt hudpleie, sårpleie og balsamering. 

Fotografi 2 av Spencer Davis, Unsplash, viser et utsnitt av egyptisk landskap med Khafrepyramiden i bakgrunnen. En skikkelse kledt i bukser, langermet genser og et hodeplagg for å beskytte seg mot solen, går bort i retningen av pyramiden. 

Vår moderne livsstil, i sammenligning med tidligere sivilisasjoner,  byr oss ikke på noen færre utfordringer med huden. Det er i dag et allmenn viten, at kosthold og psykisk helse har en stor betydning for hvor fort aldringen (også den i huden), skjer. Ønsker man å beskytte seg mot miljøfaktorer som fremmer aldring, er det også fornuftig å smøre seg med fuktighetskremer..... 

En passant... Huden er et dynamisk organ som ustanselig kommuniserer med vårt indre (tanker, følelser, indre organer), samt ytre påvirkninger og omgivelser. Vår følsomhet ovenfor disse påkjenningene er individuell. Livsvilkår og livsinnstilling har her en stor betydning. Ja, du leste riktig - livsinnstilling. Positiv livsinnstilling har vist seg å gi et bedre immunsystem og dermed en bedre hud, men la oss gå tilbake til huden og fuktighetskremer... 

Fotografi 3 av Spencer Davis, Unsplash viser en ung smilende ung mann med skjegg og med tatoveringer på overkroppen. Han sitter og mediterer med lukkede øyne og hendene samlet foran brystet. 

Det finnes knapt noen av oss som ikke har opplevd å ha tørr hud minst en gang i løpet av livet. Årsakene til en tørr hud kan være mange. Blant de hyppigste kan nevnes:

- Årstid (kald og tørr luft)

- Arbeidsvilkår (air-condition)

- Feilsammensatt kost, som fører til mangeltilstander

- Psykisk helse (stress, angst m.fl. kan gjøre huden mer påvirkelig)

- Kontakt med ulike kjemikaljer (kosmetikk, rengjøringsmidler ol)

- Overdreven vasking

Når huden blir tørr, betyr det at immunsystemet blir utfordret.

På vinteren er det ekstra viktig å beskytte huden ved å påføre rikere kremer med relativ høyre innhold av fettstoffer. 

Når huden pleies med fettilførende og fukttilførende ingredienser- vitaminer og antioksidanter, vil den holde seg bedre enn om man ikke brukte noe. Husk dog at det ikke hjelper å bruke en krem alene uten å ta hensyn til sin kropp og sinn.

Fotografi 4 av Damiano Baschiera, Unsplash, viser et vintermotiv med en ung langhåret kvinne kledd i sort jakke og lue som står med lukkede øyne og puster på snø som hun hun holder i hendene foran seg. 

Referanser: 

Gallo et al; Epithelial antimicrobial defence of the skin and intestine; Nt. Rev. Immunol; 12(7):503-516

Grica et al; The skin microbiome; Nat Rev Microbiol, 2011:9(4), 244-253

Yoshida-Amano et al; Dry skin conditions are related to the recovery rate of skin temperature after cold stress rather than to blood flow

Fowler, J; Understanding the Role of Natural Moisturizing Factor in Skin Hydration; Practical Dermatology, July 2012

Puizina-Ivic, N; Skin aging; Acta Dermatoven PA Vol 17, 2008, No 2